Sposób przygotowania:
Ciasto ze śliwkami i budyniem
Kruszonka: Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder , dodajemy cząstki masła i rozcieramy palcami do uzyskania struktury kruszonki, na koniec wsypujemy kako i mieszamy łyżką. Ciasto: Nagrzewamy piecyk na 180 stopni. Do miski wsypujemy mąkę, proszek, cukier, sól, masło pokrojone w kostkę. Robimy kruszonkę, na koniec dodajemy całe jajko. Łączymy wszystko i delikatnie zagniatamy niezbyt starannie, tylko do zlepienia składników. Staramy się nie ogrzewać ciasta i robić wszystko krótko. 2/3 ciasta wykładamy/wysypujemy na dno posmarowanej foremki o średnicy 23 cm, wylepiamy dno starając się utworzyć 2 cm brzeg do góry. Możemy posypać łyżką bułki tartej jeśli owoce są bardzo soczyste. Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Obsypujemy cynamonem. Układamy na spodzie skórką do dołu. Budyń: Łączymy w garnku żółtka z cukrem i mąką, dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Dodajemy śmietankę i mleko, a następnie wanilię. Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje, po ugotowaniu budyń powinien być kremowy i nie smakować mąką. Mocno ciepły wylewamy na śliwki. Posypujemy wszystko pozostałym ciastem i kruszonką. na wierzch sypiemy posiekane orzechy. Pieczemy ok. 30-40 minut, aż wierzch się zrumieni.
reanja
Ela Dz