SUPERPRZEPIS

Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym

  • 5
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym Więcej zdjęć (5)

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto. Słonecznik, który pysznie chrupie, kakaowe blaty i delikatny, karmelowy krem skradną Wasze serca.

Składniki:

Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • KREM KARMELOWY:
  • 200g miękkiego masła,
  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • KARMELIZOWANY SŁONECZNIK:
  • 300g łuskanego słonecznika,
  • 120g masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżki mleka,
  • PONCZ:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 2/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki rumu lub wódki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym


Żółtka oddzielamy od białek. Jajka powinny być zimne. Białka ubijamy na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie łyżką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół. Przygotowujemy poncz. Zaparzamy kawę. Wystudzoną kawę mieszamy z alkoholem. Przygotowujemy krem. Miękkie masło ucieramy około 3 minut na puch. Wówczas dodajemy po łyżce masy kajmakowej cały czas ucierając aż do uzyskania kremowej konsystencji. Do rondelka wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy masło oraz mleko, całość zagotowujemy. Dodajemy słonecznik i gotujemy mieszając około 2 minuty. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę słonecznikową i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Należy pilnować, aby słonecznik się nie przypalił, bo będzie gorzki. Ma się tylko lekko zarumienić. Słonecznik wyjmujemy z piekarnika, studzimy i drobno kruszymy. W formie układamy jeden z biszkoptów. Nasączamy go połową ponczu. Rozsmarowujemy na nim 2/3 kremu. Kładziemy drugi biszkopt i ponownie nasączamy. Rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy słonecznikiem. Część słonecznika można wymieszać z kremem. Ciasto przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego :)





Odkryj cechy słonecznika >>>



Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym
Zimne białka ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier.
Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym
Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.
Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym
Do rondelka wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy masło oraz mleko, całość zagotowujemy.
Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym
Wówczas dodajemy po łyżce masy kajmakowej cały czas ucierając aż do uzyskania kremowej konsystencji.