Sposób przygotowania:
Słonecznikowiec, czyli ciasto ze słonecznikiem
1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mleko oraz olej. Dać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao, wymieszać. Ciasto (jest dość płynne, ale takie ma być!) przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy o wym. 23x33cm. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół. 2. W trosze mleka rozrobić budynie oraz mąkę. Resztę mleka zagotować, na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Mieszać, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Dodać cukier, poczekać chwilę, aż się skarmelizuje. Następnie zmiksowac z blenderze. Zmiksowany słonecznik dodać do budyniu, dodać też masło, wymieszaż, odstawić aż masa ostygnie. Zimną masą przełożyć przestudzone placki. Schłodzić. 3. Wszystko połączyć i stopić na parze. Lekko przestudzić i posmarować wierzch ciasta. Schłodzić.