Sposób przygotowania:
Ciasto zebra z jabłkami zalane galaretką
Utrzeć masło na puch stopniowo dodając cukier. Następnie dalej ubijając dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać i wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Dodawać po 2 łyżki do ubijanej masy. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części ,dodając do jednej 2 łyżki kakao i 2 łyżki mleka, a drugą pozostawiając tak jak jest. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto jasne, a na nie ciasto z dodatkiem kakao. Widelcem lekko zmieszać obydwa ciasta robiąc wzór. Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Następnie powkładać w ciasto. Piec przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C, sprawdzając wykałaczką czy jest gotowe. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Lekko tężejącą zalać wystudzone ciasto.