Ciasto ziemniaczane z rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rozmaryn - obedrzeć z łodyżek listki i posiekać razem z oregano. Wymieszać. Mąkę posiekaj z masłem , dodaj sól i jajko, wyg

Ciasto ziemniaczane z rozmarynem

Składniki:

Ciasto ziemniaczane z rozmarynem

 

  • 1 opakowanie mrożonego kruchego ciasta lub ciasto własnej roboty
  • Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • sól
  • Składniki na nadzienie:
  • 6 gałązek świeżego rozmarynu (około 3 łyżki posiekanego)
  • 1 łyżka rozdrobnionego suszonego rozmarynu
  • 2 gałązki świeżego oregano (około 1 łyżki posiekanego)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • Oliwa
  • 4 łyżki dobrze zmielonego twarogu (lub jedno małe opakowanie białego serka do smarowania pieczywa)
  • 1 szklanka śmietany lub jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Ciasto ziemniaczane z rozmarynem
Rozmaryn - obedrzeć z łodyżek listki i posiekać razem z oregano. Wymieszać.

Mąkę posiekaj z masłem , dodaj sól i jajko, wygnieć do momentu, kiedy będzie dawało się łatwo rozwałkować. Za pomocą wałka zrób okrągły placek o średnicy nieco większej od formy i grubości 1-2 cm. Okrągłą formę do ciasta natłuść i wyłóż ciastem, ugnieć lekko i zrób brzeg wysokości ok. 4 cm.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.

Cebulę obierz, pokrój w plasterki i rozłóż połowę na cieście. Ziemniaki obierz, utrzyj na drobnej tarce, posól, popieprz, dodaj przetarty przez praskę ząbek czosnku, wymieszaj. Wyłóż połowę na cebuli. Posyp połową rozmarynu i oregano. Śmietanę lub jogurt wymieszaj z twarożkiem. Jedną trzecią masy serowej wyłóż na ciasto, nałóż warstwę ziemniaków, rozmaryn i oregano, warstwę twarogu ze śmietaną/jogurtem, czosnek pokrojony w cienkie wiórki, cebulę, rozmaryn i oregano, sól, pieprz. Piecz 30 – 40 minut.