Sposób przygotowania:
Ciasto ziemniaczane z rozmarynem
Rozmaryn - obedrzeć z łodyżek listki i posiekać razem z oregano. Wymieszać.
Mąkę posiekaj z masłem , dodaj sól i jajko, wygnieć do momentu, kiedy będzie dawało się łatwo rozwałkować. Za pomocą wałka zrób okrągły placek o średnicy nieco większej od formy i grubości 1-2 cm. Okrągłą formę do ciasta natłuść i wyłóż ciastem, ugnieć lekko i zrób brzeg wysokości ok. 4 cm.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.
Cebulę obierz, pokrój w plasterki i rozłóż połowę na cieście. Ziemniaki obierz, utrzyj na drobnej tarce, posól, popieprz, dodaj przetarty przez praskę ząbek czosnku, wymieszaj. Wyłóż połowę na cebuli. Posyp połową rozmarynu i oregano. Śmietanę lub jogurt wymieszaj z twarożkiem. Jedną trzecią masy serowej wyłóż na ciasto, nałóż warstwę ziemniaków, rozmaryn i oregano, warstwę twarogu ze śmietaną/jogurtem, czosnek pokrojony w cienkie wiórki, cebulę, rozmaryn i oregano, sól, pieprz. Piecz 30 – 40 minut.
Mąkę posiekaj z masłem , dodaj sól i jajko, wygnieć do momentu, kiedy będzie dawało się łatwo rozwałkować. Za pomocą wałka zrób okrągły placek o średnicy nieco większej od formy i grubości 1-2 cm. Okrągłą formę do ciasta natłuść i wyłóż ciastem, ugnieć lekko i zrób brzeg wysokości ok. 4 cm.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.
Cebulę obierz, pokrój w plasterki i rozłóż połowę na cieście. Ziemniaki obierz, utrzyj na drobnej tarce, posól, popieprz, dodaj przetarty przez praskę ząbek czosnku, wymieszaj. Wyłóż połowę na cebuli. Posyp połową rozmarynu i oregano. Śmietanę lub jogurt wymieszaj z twarożkiem. Jedną trzecią masy serowej wyłóż na ciasto, nałóż warstwę ziemniaków, rozmaryn i oregano, warstwę twarogu ze śmietaną/jogurtem, czosnek pokrojony w cienkie wiórki, cebulę, rozmaryn i oregano, sól, pieprz. Piecz 30 – 40 minut.