Sposób przygotowania:
Ciasto ziemniaczane z serem i paprykąPrzygotowanie składników
Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i dokładnie ubijam tłuczkiem. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski. Na oleju podsmażam paprykę. Oprószam solą i pieprzem.
Przygotowanie masy ziemniaczanej
Do ziemniaków dodaję jajka, pokrojoną w kostkę cebulę oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę.
Wyłożenie masy na blaszkę
Masę ziemniaczaną przekładam na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm. Wyrównuję.
Pieczenie
Na masę ziemniaczaną wykładam podsmażoną paprykę. Wierzch ciasta posypuję startym na tarce o dużych otworach serem żółtym. Ciasto piekę 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Dinah
Marika-