Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto ziemniaczane z serem i papryką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne ciasto ziemniaczane z papryką i serem. Doskonałe na obiad lub ciepłą kolację. Polecam gorąco!!!

Ciasto ziemniaczane z serem i papryką

Składniki:

Ciasto ziemniaczane z serem i papryką

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ziemniaczane z serem i papryką

Przygotowanie składników

Ciasto ziemniaczane z serem i papryką
Paprykę kroję w paski i podsmażam na oleju.

Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i dokładnie ubijam tłuczkiem. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski. Na oleju podsmażam paprykę. Oprószam solą i pieprzem.

Przygotowanie masy ziemniaczanej

Ciasto ziemniaczane z serem i papryką
Ziemniaki mieszam z jajkiem, cebulą i przyprawami.

Do ziemniaków dodaję jajka, pokrojoną w kostkę cebulę oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę.

Wyłożenie masy na blaszkę

Ciasto ziemniaczane z serem i papryką
Masę ziemniaczaną wykładam na tortownicę.

Masę ziemniaczaną przekładam na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm. Wyrównuję.

Pieczenie

Ciasto ziemniaczane z serem i papryką
Wierzch ciasta posypuję startym żółtym serem.

Na masę ziemniaczaną wykładam podsmażoną paprykę. Wierzch ciasta posypuję startym na tarce o dużych otworach serem żółtym. Ciasto piekę 45 minut w temperaturze 170 stopni.