Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z mięsem i pieczarkami
Ciasto na placki: Ziemniaki obieramy,myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach,odsączmy z nadmiaru wody,do masy ziemniaczanej dodajemy drobno pokrojoną cebulę,mąkę pszenną,śmietanę,wbijamy jajka,przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,dokładnie mieszamy. Nadzienie: Mięso myjemy,osuszamy i kroimy w paski.Cebulę i pieczarki obieramy ,myjemy i kroimy w półplasterki,paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy mięso i warzywa,smażymy do miękkości często mieszając.Pod koniec smażenia dodajemy przecier pomidorowy,przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i ziołami. Na patelni rozgrzewamy olej smażymy duże placki o średnicy około 16-17 cm,z obu stron po kilka minut na złoty kolor. Na każdy upieczony placek nakładamy porcje nadzienia i posypujemy serem żółtym,składamy na pół i z wierzchu również posypujemy serem.Podajemy od razu gorące.