Sposób przygotowania:
Ziemniaczane pierogi z serem i pieczarkami
1. Przesianą mąkę utrzeć z drożdżami, rozkłóconymi jajkami, wodą i olejem. Masa nie ma być zagnieciona, tylko wymieszana. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce,by drożdże zaczęły pracować. Ziemniaki zmielić, dodać do ciasta, doprawić solą i dopiero teraz zagnieść gładkie ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swej objętości. 2. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju. Pieczarki również podsmażyć.Wymieszać i doprawić do smaku. Paprykę oczyścić, wraz z korniszonami drobno pokroić. Wymieszać z pieczarkiami i cebulą oraz startym serem. Doprawić do smaku ziołami oraz solą i pieprzem. Ciasto podzielić na 4 części, każ część rozwałkować, wycinać szklanką kółka, nakładać po czubatej łyżeczce farszu, sklejać za pomocą widelca. W garnku rozgrzać sporą ilość oleju, smażyć pierogi na rumiano, często obracając. Osączyć z nadmiaru tłuszczu.