Sposób przygotowania:
Ciasto zimowe z orzechamiciasto kruche
Ciasto
Robimy tak jak kruche- mąkę siekamy z masłem i cukrem, a jak powstanie kruszonka to dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i sodę oraz śmietanę i na początku zarabiamy nożem, potem szybciutko zarabiamy rękami.
przygotowanie ciasta
Ja ciasto od razu wałkuję na wielkość blaszek ( jedna jest wyłożona papierem do pieczenia) robię dziurki widelcem i w takiej formie wkładam do lodówki na godzinę.
Ciasto smarujemy powidłami
piana i pieczenie
siekamy orzechy na mniejsze kawałki - nie mielimy !
Pianę z białek ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, potem stopniowo dodaje cukier.
Chwilę jeszcze ubijam aż cukier sie rozpuści.
Pianę równomiernie rozkłądam na dwa ciasta
Pianę równomiernie rozkłądam na dwa ciasta, a na górę rozsypujemy posiekane orzechy.
Pieczemy każdy placek po 30 minut w 175 stopniach.
Oba studzimy,ale ten z papierem wyciągamy jeszcze ciepły, papier oczywiście zdejmujemy
krem
Gotujemy budyń:
Połowę mleka zagotowujemy razem z cukrem.
Do drugiej połowy dodajemy żółtka i obie mąki- bardzo dokładnie ubijamy trzepaczką żeby nie było żadnej grudki! i wlewamy do gotującego sie mleka.
Do ponownego zagotowania cały czas mieszamy, potem studzimy.
Masło ucieramy na puszysto i stopniowo po łyżce dodajemy budyń, a na końcu esencje, syrop lub alkohol.
Krem wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim, lekko dociskamy i odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.
Z tym ciastem jest tak że im starsze tym lepsze, ale u mnie długo nie wytrzymuje :)