ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Zimowe Ciasto marchewkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto marchewkowe z aromatycznymi dodatkami

Zimowe Ciasto marchewkowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zimowe Ciasto marchewkowe

 

  • 1 szklanka drobno startej marchewki
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • spora garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 3/4 brązowego drobnego cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki roztopionego masła +do wysmarowania formy
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • tabliczka białej czekolady
  • do dekoracji :śnieżynki

Sposób przygotowania:

Zimowe Ciasto marchewkowe
Mąkę przesiewamy,dodajemy sól, proszek do pieczenia,cynamon , mieszamy. Startą marchew miksujemy z cukrem,jajkiem, masłem,imbirem i aromatem. Następnie zawartość obu misek łączymy, dodajemy posiekane orzechy (kilka w całości można zostawić na wierzch) i mieszamy dokładnie. Okrągłą formę (średnica 24cm)smarujemy masłem i przelewamy równomiernie przygotowaną masę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 40 min. W małym rondelku zagotowujemy śmietankę, wrzucamy połamaną czekoladę,i czekamy aż się rozpuści. Następnie odstawiamy na parę min do ostygnięcia. Po wyjęcia ciasta, polewamy je na całej powierzchni przygotowaną polewą. na wierzch kładziemy orzechy i oraz kupne płatki śniegu w słoiczku. Smacznego :)
Zimowe Ciasto marchewkowe
masa do ciasta z marchewki i mąki z dodatkami
Zimowe Ciasto marchewkowe
polewa ze śmietanki kremówki i białej czekolady