jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 430]

Zimowa pokusa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ciasto czekoladowe z orzechowym wnętrzem o delikatnie wyczuwalnym aromacie korzennym, pokryte miodowo-czekoladową polewą:)

Zimowa pokusa

Składniki:

Zimowa pokusa

 

 

  • POLEWA
  • 1 ½ czekolady mlecznej
  • 3 łyżki śmietany słodkiej 18%
  • 5 łyżek miodu
  • 1 łyżeczka masła

 

 

Sposób przygotowania:

Zimowa pokusa
Z przepisu na ciasto, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić, aby przestygła. Żółtka oddzielić od białek. Orzechy posiekać, z czego 2 łyżki pozostawić do dekoracji. Tłuszcz utrzeć z połową cukru i cynamonem, a następnie dodać żółtka, rozpuszczoną czekoladę, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem, dodać do ciasta i wymieszać. Na koniec dodać orzechy i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną średniej tortownicy i piec około 45-50 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto ostudzić i polać polewą czekoladowo-miodową, wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem miodu, masła i śmietanki, a na koniec posypać orzechami.