Sposób przygotowania:
Zimowa pokusa
Z przepisu na ciasto, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić, aby przestygła. Żółtka oddzielić od białek. Orzechy posiekać, z czego 2 łyżki pozostawić do dekoracji. Tłuszcz utrzeć z połową cukru i cynamonem, a następnie dodać żółtka, rozpuszczoną czekoladę, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem, dodać do ciasta i wymieszać. Na koniec dodać orzechy i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną średniej tortownicy i piec około 45-50 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto ostudzić i polać polewą czekoladowo-miodową, wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem miodu, masła i śmietanki, a na koniec posypać orzechami.
luna
msewka
jovi
Pyza
iwi69