olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Ciasto złoto milionera z orzeszkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 390
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepyszne ciasto! Kruchy spód, słodki kajmak, chrupiące orzeszki i morze czekolady - idealny poprawiacz nastroju na jesienne lub zimowe popołudnia!

Ciasto złoto milionera z orzeszkami

Składniki:

Ciasto złoto milionera z orzeszkami

 

  • Kruchy spód:
  • 1/4 kostki zimnej margaryny,
  • 1 szklanka mąki tortowej (+ do podsypania wałka i blatu), - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli.
  • Nadzienie:
  • puszka (460 g) masy krówkowej,
  • 1 szklanka solonych orzeszków ziemnych.
  • Wierzch i dekoracja:
  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 20 g czekolady deserowej,
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki,
  • 12 dag krówek,
  • 4 łyżki solonych orzeszków ziemnych,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1/2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

Ciasto złoto milionera z orzeszkami
1. Przystąpić do przygotowania kruchego spodu: Mąkę tortową przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać zimną margarynę, posiekać ją nożem, dodać żółtko jajka i szybko zagnieść gładkie oraz elastyczne ciasto (UWAGA! Jeżeli jest za suche dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, gdy zbyt mokre trochę mąki). Z ciasta uformować kulę i owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. 2. Gdy ciasto się chłodzi, przygotować dekoracje: Krówki pokroić kawałki, łyżeczkę krówek odłożyć. 3 łyżki orzeszków posiekać (niezbyt drobno - tak by nie były w całości). Do miski wsypać pokrojone krówki, dodać masło i mleko, rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na koniec wsypać posiekane orzeszki, dokładnie wymieszać. Talerz wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia, wykładać po ok. 1 płaskiej łyżce przygotowanej masy tworząc okręgi (9 sztuk), lekko je ostudzić, a następnie wstawić do lodówki do stężenia (minimum 1 godzinę). 3. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na okrągły placek nieco większy niż średnica formy (o ok. 1 cm - z tego nadmiaru będzie formowany brzeg). Ciasto przełożyć do tortownicy, docisnąć, palcami uformować niski brzeg (o wysokości ok. 1-1,5 cm). Spód ciasta nakłuć gęsto widelcem. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec na złoty kolor przez ok. 15 minut, ostudzić. 4. Przystąpić do przygotowania nadzienia: Orzeszki posiekać na mniejsze kawałki (niezbyt drobno). Na ostudzonym, kruchym spodzie rozsmarować ok. 1/2 masy krówkowej, posypać równomiernie orzeszkami (lekko wciskając je łyżką w masę), nałożyć resztę masy krówkowej i wygładzić wierzch. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia na 10 minut. 5. Przygotować polewę czekoladową: Obie czekolady połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić z 3 łyżkami słodkiej śmietanki na jednolitą masę, lekko ostudzić (polewa jednak powinna zostać płynna), Przygotowaną polewą oblać ciasto. Udekorować przygotowanymi orzechowo-krówkowymi krążkami, odłożoną łyżką orzeszków i krówkami. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia i schłodzenia.Rady: To ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem - wtedy jest najlepsze.