Sposób przygotowania:
Oszukana szarlotka z dynią i gruszką
Mąkę, cukier, proszek i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy posiekaną lub startą na tarce zimną margarynę, żółtka i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i chowamy do lodówki na godzinę.
Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce razem z dynią. Dodajemy oba cukry i prażymy na patelni. Kiedy nadmiar wody odparuje doprawiamy całość cynamonem i sokiem z cytryny. Odstawiamy do wystudzenia.
Do przygotowanej tortownicy wkładamy 2/3 części schłodzonego ciasta. Na nim rozkładamy uprażoną masę dyniowo- gruszkową. Resztę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i rozsypujemy równomiernie po powierzchni.
Ciasto pieczemy 45-50 minut w 200 stopniach.
Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce razem z dynią. Dodajemy oba cukry i prażymy na patelni. Kiedy nadmiar wody odparuje doprawiamy całość cynamonem i sokiem z cytryny. Odstawiamy do wystudzenia.
Do przygotowanej tortownicy wkładamy 2/3 części schłodzonego ciasta. Na nim rozkładamy uprażoną masę dyniowo- gruszkową. Resztę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i rozsypujemy równomiernie po powierzchni.
Ciasto pieczemy 45-50 minut w 200 stopniach.
SylaUla
sammakko
Proszę się częstować :)