jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Ciecierzyca z jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciecierzyca przygotowana z duszonym jarmużem jest zdrowym posiłkiem na obiad. Ja wolę przygotować z suchej ciecierzycy i namoczyć niż z puszki.

Ciecierzyca z jarmużem

Składniki:

Ciecierzyca z jarmużem

 

Sposób przygotowania:

Ciecierzyca z jarmużem
Ciecierzycę zalać wodą i pozostawić na noc. Gdy napęcznieje powiększy się drugie tyle i odlać wodę w której się moczyła, wypłukać i wlać świeżej. Dodać 1/4 cebuli pokrojonej w kostkę i goździki, gotować do miękkości, posolić pod koniec gotowania.

Jarmuż umyć i zblanszować, pokroić drobniutko. Na patelni podsmażyć resztę cebuli drobno pokrojonej w kostkę na oleju kokosowym wraz z czosnkiem. Dodać jarmuż, przyprawić gałką muszkatołową i przyprawą kucharek, dusić do miękkości. Dodać ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę, wymieszać i przyprawić pieprzem i podawać na ciepło.

Tagi:

danie