cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Pieczeń z indyka w winogronach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosty , ale niezwykle oryginalny sposób przygotowania pysznej pieczeni z datkiem świeżych winogron.

Pieczeń z indyka w winogronach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń z indyka w winogronach

 

  • 1 kg mięsa z udźca indyka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • kawałek selera /użyłam naciowy/
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziarenek jałowca
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 500 g winogron /białe i czerwone/
  • 250 ml białego, wytrawnego wina
  • ok. 150 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczeń z indyka w winogronach
-Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem kuchennym, delikatnie oprószyć pieprzem, solą i zwinąć ściśle w rulon tworząc roladkę. -Tak przygotowane mięso włożyć do sznurkowej siatki lub obwiązać sznurkiem kuchennym. -Wsunąć pod sznurek gałązkę rozmarynu. -Na patelni rozgrzać oliwę z masłem , przełożyć mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony. -Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania alkoholu. -Przyrumienione mięso przełożyć do brytfanki. Przecedzić sos i dodać do naczynia. -Obrać marchew, seler , cebulę , czosnek i umieścić w brytfance z mięsem. -Dodać bulion warzywny. -Mięso posolić, oprószyć świeżym pieprzem i wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/ na ok.40-min, obracając kilka razy w ciągu pieczenia. -Umyte winogrona przekroić na polówki, usunąć pestki. -Upieczone mięso wyjąc z piekarnika, usunąć warzywa, dodać przygotowane owoce i dusić jeszcze na wolnym ogniu ok.15-20 min. Gotową roladkę pokroić w plastry /po usunięciu sznurków/ przełożyć na półmisek wraz z winogronami i utworzonym sosem winnym i podawać z ulubionymi dodatkami. Jeśli sos okaże się zbyt rzadki należy zagęścić go odrobiną mąki ziemniaczanej "rozpuszczonej" w niewielkiej ilości zimnej wody /ponownie zagotować/
Pieczeń z indyka w winogronach
Przygotowane mięso obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej oliwie z masłem.
Pieczeń z indyka w winogronach
Do podsmażonego mięsa dodać obrane warzywa .
Pieczeń z indyka w winogronach
Upieczone w piekarniku mięso dusić jeszcze ok 20 min z winogronami.
Pieczeń z indyka w winogronach
Roladę pokroić w plastry i przełożyć na półmisek wraz z sosem winnym i winogronami.