Sposób przygotowania:
Pieczeń z indyka w winogronach
-Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem kuchennym, delikatnie oprószyć pieprzem, solą i zwinąć ściśle w rulon tworząc roladkę. -Tak przygotowane mięso włożyć do sznurkowej siatki lub obwiązać sznurkiem kuchennym. -Wsunąć pod sznurek gałązkę rozmarynu. -Na patelni rozgrzać oliwę z masłem , przełożyć mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony. -Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania alkoholu. -Przyrumienione mięso przełożyć do brytfanki. Przecedzić sos i dodać do naczynia. -Obrać marchew, seler , cebulę , czosnek i umieścić w brytfance z mięsem. -Dodać bulion warzywny. -Mięso posolić, oprószyć świeżym pieprzem i wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/ na ok.40-min, obracając kilka razy w ciągu pieczenia. -Umyte winogrona przekroić na polówki, usunąć pestki. -Upieczone mięso wyjąc z piekarnika, usunąć warzywa, dodać przygotowane owoce i dusić jeszcze na wolnym ogniu ok.15-20 min. Gotową roladkę pokroić w plastry /po usunięciu sznurków/ przełożyć na półmisek wraz z winogronami i utworzonym sosem winnym i podawać z ulubionymi dodatkami. Jeśli sos okaże się zbyt rzadki należy zagęścić go odrobiną mąki ziemniaczanej "rozpuszczonej" w niewielkiej ilości zimnej wody /ponownie zagotować/