Sposób przygotowania:
Cielęca rolada z szynką
Cielęcinę umyć, pokrajać wzdłuż włókien na plastry, zbić dość mocno tłuczkiem i ukształtować z tych kawałków prostokąt. Boczkiem pokrajanym w słupki naszpikowac cielęcinę wzdłuż włókien. Płat mięsa posmarowac cienko musztardą, posypać drobno posiekanym czosnkiem, przykryć plasterkami szynki, ciasno zwinąć i osznurować. Tak przygotowane mięso osolic z wierzchu, obrumienić na rozgrzanym tłuszczu, dodać pokrajaną cebulę i zasmażyć. Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić na bardzo wolnym ogniu w szczelnie zakrytym naczyniu tak długo aż mieso będzie miękkie. Wówczas wyjąć, ostudzić i usunąć sznurek. Sos odparowac i wlać do kubeczka. Roladę można podawać na gorąco pokrajaną w plastry o grubości 1 cm. Na zimno kraje się ją cieniej i podaje z pieczywem posmarowanym wystudzonym sosem.