Misiowe Puszyści

Misiowe Puszyści

Kucharz
[Przepisów: 24]

Cielęca rolada z szynką

  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Cielęcinę umyć, pokrajać wzdłuż włókien na plastry, zbić dość mocno

Cielęca rolada z szynką

Składniki:

Cielęca rolada z szynką

 

  • 75 dag cielęciny (od łopatki)
  • 6 dag boczku wędzonego
  • 15 dag szynki
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 3 dag tłuszczu
  • cebula

Sposób przygotowania:

Cielęca rolada z szynką
Cielęcinę umyć, pokrajać wzdłuż włókien na plastry, zbić dość mocno tłuczkiem i ukształtować z tych kawałków prostokąt. Boczkiem pokrajanym w słupki naszpikowac cielęcinę wzdłuż włókien. Płat mięsa posmarowac cienko musztardą, posypać drobno posiekanym czosnkiem, przykryć plasterkami szynki, ciasno zwinąć i osznurować. Tak przygotowane mięso osolic z wierzchu, obrumienić na rozgrzanym tłuszczu, dodać pokrajaną cebulę i zasmażyć. Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić na bardzo wolnym ogniu w szczelnie zakrytym naczyniu tak długo aż mieso będzie miękkie. Wówczas wyjąć, ostudzić i usunąć sznurek. Sos odparowac i wlać do kubeczka. Roladę można podawać na gorąco pokrajaną w plastry o grubości 1 cm. Na zimno kraje się ją cieniej i podaje z pieczywem posmarowanym wystudzonym sosem.