Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Cielęcina w goździkowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Danie bardzo wyraziste w smaku, nie dla wszystkich.

Cielęcina w goździkowym sosie

Składniki:

Cielęcina w goździkowym sosie

 

Sposób przygotowania:

Cielęcina w goździkowym sosie
Cielęcinę oczyścić z błon i tłuszczu. Nakłuć nożem, naszpikować ćwiartkami ząbków czosnku i goździkami (zostawić 3 - 4 szt. do sosu). Mięso zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu. Potem przyprawić solą i pieprzem. Obrumienić ze wszystkich stron w brytfannie, podlać rosołem i piec mniej więcej 1 godz. w temp. 170 stopni. Odcedzić sos spod pieczeni, zagotować z tłuczonymi goździkami i zagęścić mąką ziemniaczaną