misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Cielęcina w sosie słodko –kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kapustę poszatkować, cebulkę pokroić w piórka. W woku lub ....

Cielęcina w sosie słodko –kwaśnym

Składniki:

Cielęcina w sosie słodko –kwaśnym

 

  • cielęcina 40 dag
  • kapusta pekińska 20 dag
  • cebulka czerwona 3-4 szt
  • olej 2 łyżki
  • ocet winny 4 łyżki
  • sos sojowy 4 łyżki
  • ostry keczup 4 łyżki
  • mąka ziemniaczane 2 łyżeczki
  • brązowy cukier 3 łyżki
  • sól

Sposób przygotowania:

Cielęcina w sosie słodko –kwaśnym
Cielęcinę opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie słupki, lekko posolić, skropić 2 łyżeczkami octu, wymieszać , odstawić. Kapustę poszatkować, cebulkę pokroić w piórka. W woku lub na patelni o grubym dnie rozgrzać łyżkę oleju i szybko obsmażyć cebulki, a potem kapustę. Przełożyć je na talerz, a w woku (na patelni) rozgrzać pozostały olej i obsmażyć mięso. Gdy się zetnie dodać cebulkę i kapustę oraz wlać sos, jaki powstanie po wymieszaniu reszty octu z sosem sojowym, keczupem, cukrem, mąką ziemniaczaną i 2 łyżkami wody. Mięso podgrzewać, mieszając, na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Tagi:

sosy mięso danie