Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Cielęcina w warzywach na czerwonym winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Cielęcinę umyć, osuszyć, natrzeć czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Posmarować

Cielęcina w warzywach na czerwonym winie

Składniki:

Cielęcina w warzywach na czerwonym winie

 

  • 1 kg cielęciny z udźca
  • 8 marchewek
  • 4 małe cebulki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki rosołu
  • 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 1/4 szklanki oliwy
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Cielęcina w warzywach na czerwonym winie
Cielęcinę umyć, osuszyć, natrzeć czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Posmarować oliwą, używając w tym celu specjalnego pędzelka. Odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić mięso ze wszystkich stron na złocisty kolor. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać rosołem (można użyć rosołu z kostki, żeby skrócić czas przygotowywania potrawy). Dusić na małym ogniu około 30 minut, dolać czerwone wino. Umyć marchewki, oczyścić cebule - warzywa w całości dodać do duszonego mięsa. Wszystko razem dusić jeszcze około 40 minut. Powstały z pieczenia sos przelać do sosjerki. Marchewki i cebule wyjąć z garnka, marchewki pokroić w talarki, a cebulki przekroić na pół. Udekorować nimi mięso.Przepis godny polecenia ze względu na niekonwencjonalne zastosowanie w nim czerwonego wina wytrawnego (do cielęciny najczęściej dodaje się wino białe).

Tagi:

mięso danie