Sposób przygotowania:
Cielęcina z porem w sosie winnym
Cebule obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w krążki. Pora oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w krążki. Na szerokiej patelin rozgrzać oliwę i masło. Wrzucić cebule i por, smażyć na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie. Na dużym talerzu wymieszać mąkę, doprawić solą i pieprzem. Cielęcinę obtoczyć w mące. Mięso ułożyć na patelni z warzywami, zwiększyć płomień i smażyć z obu stron na brązowo. Patelnię zdjąć z ognia i odczekać aż troszkę przestygnie. Wlać bulion i wino, zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 1 i 1/4 godziny aż cielęcina będzie miękka. Czosnek obrać, opłukać i posiekać. W miseczce połączyć natkę, czosnek i skórkę z cytryny. Cielęcinę wyłożyć na półmisek, odparować z sosu warzywnego nadmiar wody, zagotować. Sosem polać mięso, posypać natką z przyprawami i podawać. Smacznego!