dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Gulasz cielęcy z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gulasz cielęcy z grzybami jest super pomysłem na obiad.

Gulasz cielęcy z grzybami

Składniki:

Gulasz cielęcy z grzybami

 

  • 80 dag cielęciny
  • 40 dag pieczarek (mogę być świeże grzyby leśne)
  • 500 ml białego wytrawnego wina
  • 300 ml rosołu drobiowego (może być z kostki)
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki mąki
  • 3 szalotki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz cielęcy z grzybami
Umyć i osuszyć mięso, posypać mąką. Obrać i drobno posiekać szalotki. W garnku podgrzać tłuszcz i na dużym ogniu podsmażyć porcjami mięso. Usmażone porcje wyjmować do miski, a do ostatniej dodać szalotki i dusić, aż będą szkliste. Włożyć do garnka całe mięso, przyprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia i posypać papryką (jeżeli tłuszcz jest bardzo gorący, papryka zrobi się gorzka). Dodać musztardę, liść laurowy, wlać wino i rosół. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu około 45 minut. Oczyszczone grzyby umyć, pokroić na plasterki i obgotować przez kilka minut (z wyjątkiem pieczarek). Potem podsmażyć na brązowo na gorącym tłuszczu. Posolić, oprószyć pieprzem i odstawić. Gdy mięso jest miękkie, wlać śmietanę i gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu bez przykrycia. Pod koniec gotowania dodać grzyby. Gotowy gulasz posypać siekaną natką pietruszki. Podawać z knedlami lub innymi kluskami.