teresa_rm

teresa_rm

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

ciemna babka z adwocatem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

delikatny smak babki rozkoszą dla podniebienia

 ciemna babka z adwocatem

Składniki:

ciemna babka z adwocatem

 

  • 125 g maki pszennej
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g cukru pudru + do posypania
  • 1 duże opak cukru wanilinowego
  • 1 szkl oleju wielkopolskiego
  • 1 szkl adwocatu
  • 5 jajek
  • 2 płaskie łyżki kakao

Sposób przygotowania:

ciemna babka z adwocatem
Jajka ubijamy z cukrami.Do osobnej miski przesiewamy mąki:pszenną i ziemniaczaną,dosypujemy proszek do pieczenia i kakao,mieszamy razem.Do utartych jajek wlewamy powoli adwocat i olej delikatnie mieszając.Na koniec wsypujemy mieszankę mączną i wszystko dobrze mieszamy.Wylewamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki(1,5 L) i pieczemy ok 1 godz w piekarniku nagrzanym do tem 180*C. Ciepłą babkę posypujemy cukrem pudrem,możemy też lekko nasmarować likierem.

Tagi:

jajko jajka mak