katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ciasto z kremem i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczne ciasto i doskonale pasuje na świąteczny stół.Zamiast ciemnego ciasta do kremu można dodać p. pierniczki.Najsmaczniejsze następnego dnia gdy jest dobrze schłodzone i wszystkie składniki przejdą swoim smakiem.

 Ciasto z kremem i jabłkami

Składniki:

Ciasto z kremem i jabłkami

 

  • na ciasto

 

 

  • na krem

 

  • mleko 3 szkl
  • wiórki kokosowe 1/2 paczki
  • kasza manna 9-10 łyżek
  • cukier 1 szkl
  • cukier waniliowy

 

  • na masę jabłkową

 

  • mus jabłkowy 1 słoik(1 litr)
  • galaretka zielona albo cytrynowa 1 op
  • żelatyna 3-4 łyżeczki

 

  • dodatkowo

 

  • powidła
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem i jabłkami
Podane składniki na ciasto zagniatamy pomijając kakao i przyprawę piernikową. Gdyby ciasto było zbyt suche można dodać kwaśną śmietanę. Zagniecione ciasto dzielimy na trzy części. Jedna część ciasta może być mniejsza. Do jednej z części tej najmniejszej dodajemy łyżkę kakao i szczyptę przyprawy piernikowej .Zagniatamy. Dwie części ciasta jasne wałkujemy i pieczemy osobno w blaszkach tej samej wielkości ok 15 min 180 stopniach. Ciasto powinno się ładnie zarumienić.Ciasto ciemne można upiec w mniejszej blaszce. Gdy ciasto stwardnieje blat ciasta z dodatkami z kakao i przyprawą do piernika łamiemy na małe kawałki. Na mleku gotujemy wiórki z manną i cukrami. Masę studzimy a później miksujemy z masłem. Do przygotowanego kremu dodajemy połamane ciasto i mieszamy. Jeden z blatów ciasta jasnego smarujemy powidłami.Wykładamy na nie przygotowaną masę. Do miseczki wsypujemy żelatynę i zalewamy ok 1/2 szkl wrzątku, dodajemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. i dodajemy do musu.Dobrze mieszamy by galaretka połączyła się z musem. Wykładamy na położony krem i przykrywamy drugim blatem ciasta. Leciutko dociskamy i polewamy polewą czekoladową. Schładzamy.