Sposób przygotowania:
Ciasto z kremem i jabłkami
Podane składniki na ciasto zagniatamy pomijając kakao i przyprawę piernikową. Gdyby ciasto było zbyt suche można dodać kwaśną śmietanę. Zagniecione ciasto dzielimy na trzy części. Jedna część ciasta może być mniejsza. Do jednej z części tej najmniejszej dodajemy łyżkę kakao i szczyptę przyprawy piernikowej .Zagniatamy. Dwie części ciasta jasne wałkujemy i pieczemy osobno w blaszkach tej samej wielkości ok 15 min 180 stopniach. Ciasto powinno się ładnie zarumienić.Ciasto ciemne można upiec w mniejszej blaszce. Gdy ciasto stwardnieje blat ciasta z dodatkami z kakao i przyprawą do piernika łamiemy na małe kawałki. Na mleku gotujemy wiórki z manną i cukrami. Masę studzimy a później miksujemy z masłem. Do przygotowanego kremu dodajemy połamane ciasto i mieszamy. Jeden z blatów ciasta jasnego smarujemy powidłami.Wykładamy na nie przygotowaną masę. Do miseczki wsypujemy żelatynę i zalewamy ok 1/2 szkl wrzątku, dodajemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. i dodajemy do musu.Dobrze mieszamy by galaretka połączyła się z musem. Wykładamy na położony krem i przykrywamy drugim blatem ciasta. Leciutko dociskamy i polewamy polewą czekoladową. Schładzamy.