Gabas

Gabas

Kucharz
[Przepisów: 15]

Ciemne kluski

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Pyszny dodatek do zrazów i pieczeni podlanych sosem

Ciemne kluski

Składniki:

Ciemne kluski

 

Sposób przygotowania:

Ciemne kluski
Ugotowane ziemniaki przegnieść przez praskę(najlepiej gorące i delikatnie je rozsypać-nie ubijać)Kiedy trochę przestygną(na tyle,żeby nie parzyły rąk)podzielić je na krzyż na 4 części,jedną wybrać i rozłożyć na pozostałe 3 ,a uzyskaną przestrzeń wypełnić mąką,dodać jajko lub samo żółtko i starte na drobnych oczkach(Jak na placki)Ziemniaki.Ciasto zarobić dość szybko(długie wyrabianie powoduje,że ciasto robi się rzadkie). Jeśli będzie zbyt rzadkie dodać mąkę, a jeśli zbyt tęgie odrobinę wody.Z ciasta kulamy niewielkie kulki lub spłaszczamy-można też zrobić dziurkę wgniatając palcem.Tak przygotowane gotujemy niedługo w osolonej wodzie-jak wypłyną zmniejszyć ogień,a gdy za mocno będą się gotowały dolejmy zimnej wody (hartujmy).

Tagi:

jajko jajka