Sposób przygotowania:
Cieniutkie ciasto na pizzę
Mleko podgrzewamy delikatnie, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę, olej, sól i wlewamy gotowy roztwór mleczno- drożdżowy. Mieszamy. Wyrabiamy na gładką masę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy troszkę podrośnie wyrabiamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Tak dwa razy. Kiedy ciasto będzie już minimum dwa razy większe zabieramy się za przygotowanie krążków. Dłonie mocno nawilżamy olejem, urywamy połowę ciasta i na mocno posypanym mąką blacie wyrabiamy delikatnie na kształt krążka. Gotowe pizze zostawiamy raz jeszcze do wyrośnięcia na ok 30 minut, w trakcie jak delikatnie urosną- przyciskamy dłońmi, żeby powietrze uciekło i nakładamy przygotowane składniki na wierzch. Pieczemy w temp 180 st C ok 20 minut.