rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Cieniutkie ciasto na pizzę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kiedyś byłam zwolenniczką pizzy na grubym spodzie, dziś zdecydowanie bardziej preferuję chrupiący, cienki spód z minimalną ilością składników na wierzchu. To ciasto takie właśnie jest.

Cieniutkie ciasto na pizzę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cieniutkie ciasto na pizzę

 

  • Na dwie pizze o średnicy ok 35cm

 

Sposób przygotowania:

Cieniutkie ciasto na pizzę
Mleko podgrzewamy delikatnie, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę, olej, sól i wlewamy gotowy roztwór mleczno- drożdżowy. Mieszamy. Wyrabiamy na gładką masę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy troszkę podrośnie wyrabiamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Tak dwa razy. Kiedy ciasto będzie już minimum dwa razy większe zabieramy się za przygotowanie krążków. Dłonie mocno nawilżamy olejem, urywamy połowę ciasta i na mocno posypanym mąką blacie wyrabiamy delikatnie na kształt krążka. Gotowe pizze zostawiamy raz jeszcze do wyrośnięcia na ok 30 minut, w trakcie jak delikatnie urosną- przyciskamy dłońmi, żeby powietrze uciekło i nakładamy przygotowane składniki na wierzch. Pieczemy w temp 180 st C ok 20 minut.
Cieniutkie ciasto na pizzę
Mleko, drożdże oraz cukier mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia
Cieniutkie ciasto na pizzę
Do przesianej mąki dodajemy wodę, olej, sól oraz wyrośnięty roztwór drożdżowy
Cieniutkie ciasto na pizzę
Składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy na gładką masę, pozostawiamy do wyrośnięcia
Cieniutkie ciasto na pizzę
Kiedy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość zabieramy się za wyrabianie i formowanie pizzy

Tagi:

pizza