sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 392]

"Ciepłe lody" na obiad

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kotlety mielone podane w zaskakującej formie z pewnością urozmaicą zwykły obiad a przede wszystkim ucieszą dzieci.

"Ciepłe lody" na obiad Więcej zdjęć (3)

Składniki:

"Ciepłe lody" na obiad

 

  • Farsz:
  • ok. 300g mięsa mielonego
  • kawałek czerwonej papryki
  • 1/2 małej cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

  • Dodatkowo:
  • jajko
  • 5 rożków do lodów
  • 4-5 kromek chrupkiego pieczywa
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

"Ciepłe lody" na obiad
Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mielonego mięsa. Dokładnie mieszamy. Łączymy z przeciśniętym ząbkiem czosnku, natką pietruszki i doprawiamy solą oraz pieprzem ziołowym. Do jednej miski wbijamy jajko, dokładnie je mieszamy. Chrupkie pieczywo wałkujemy na drobno. Przesypujemy do drugiej miski. Rożki do lodów napełniamy dokładnie farszem. Każdy obtaczamy w rozkłóconym jajku i panierce z chrupkiego pieczywa. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, stopniowo obracając. Kiedy każdy rożek będzie wysmażony dookoła, ustawiamy je pionowo na patelni. Tak przyrządzone "ciepłe lody" możemy podawać z sałatą i młodymi ziemniakami.
"Ciepłe lody" na obiad
Rożki do lodów napełniamy farszem i obsamżamy z każdej strony.
"Ciepłe lody" na obiad
Rożki w przekroju, mięso jest wysmażone z każdej strony.