eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Cisto Eli ze śliwkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką.

Cisto Eli ze śliwkami

Składniki:

Cisto Eli ze śliwkami

 

  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki(przesiać)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 proszek do pieczenia
  • 2 jajka

 

 

  • Kruszonka:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 kostka masła (miękkie-200 g)
  • 1 cukier waniliowy

 

  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Cisto Eli ze śliwkami
Margarynę roztopić,przestudzić,dodać wszystkie składniki i wymieszać.Ciasto wyłożyć na blachę (wyłożoną pergaminem)i włożyć do lodówki na pół godziny.Umyte i odsączone śliwki przekroić na połówki i wyjąć pestki.Z mąki,cukru,masła i cukru waniliowego zagnieść kruszonkę.Wyjąć ciasto z lodówki.Na cieście rołożyć śliwki (skórką do dołu) i posypać kruszonką.Piec 40 minut w temp.180 stopni C.Po ostudzeniu,ciasto posypać cukrem pudrem.Smacznego! Ja nie sypałam, bo u mnie nie lubią bardzo słodkiego ciasta.