bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Clafoutis z jezynami i orzeszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szybkie ciasto z orzezwiajacymi jezynami.

Clafoutis z jezynami i orzeszkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Clafoutis z jezynami i orzeszkami

 

  • 500g jezyn
  • 150 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g drobno posiekanych orzeszow arachidowych
  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 125ml mleka
  • szczypta soli
  • maslo do wysmarowania formy
  • cukier puder do dekoracji
  • bita smietana

Sposób przygotowania:

Clafoutis z jezynami i orzeszkami
Jezyny umyc, przelozyc na sitko do osączenia. Forme do pieczenia (mozna użyc ceramicznej lub do tart) wysmarowac masłem i wysypać częścią orzeszkow. Mąkę z proszkiem przesiac, dodac cukier, jajka, mleko, śmietanę, i szczypte soli i wszystko wymieszac na gladka masę mikserem lub trzepaczką. Ciasto ma mieć konsystencje smietany. Owoce przełozyć do formy na orzechy (kilka odłozyc do dekoracji na wierzch). Zalac masą owoce, połozyc odłozone jezyny, wierzch posypac pozostalymi orzechami. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut i potem zmniejszyc na 180 i piec przez 30 minut do suchego patyczka. Po wyjeciu przestudzić i posypac cukrem pudrem. Podawac z bita smietana.
Clafoutis z jezynami i orzeszkami
Pyszne clafoutis s orzezwiajacymi jezynami
Clafoutis z jezynami i orzeszkami
Clafoutis czyli nalesnikowe ciasto z owocami

Tagi:

jajko jajka