Sposób przygotowania:
Clafoutis z jezynami i orzeszkami
Jezyny umyc, przelozyc na sitko do osączenia. Forme do pieczenia (mozna użyc ceramicznej lub do tart) wysmarowac masłem i wysypać częścią orzeszkow. Mąkę z proszkiem przesiac, dodac cukier, jajka, mleko, śmietanę, i szczypte soli i wszystko wymieszac na gladka masę mikserem lub trzepaczką. Ciasto ma mieć konsystencje smietany. Owoce przełozyć do formy na orzechy (kilka odłozyc do dekoracji na wierzch). Zalac masą owoce, połozyc odłozone jezyny, wierzch posypac pozostalymi orzechami. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut i potem zmniejszyc na 180 i piec przez 30 minut do suchego patyczka. Po wyjeciu przestudzić i posypac cukrem pudrem. Podawac z bita smietana.