Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Clafoutis ze skarmelizowanymi jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny francuski deser. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.Można podać z bitą śmietaną, czy lodami waniliowymi.

Clafoutis ze skarmelizowanymi jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Clafoutis ze skarmelizowanymi jabłkami

 

  • 5-6 jabłek
  • 50 g masła (najlepiej niesolonego)
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/3 szklanki cukru kryształu
  • 10 dag mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki śmietany
  • ok 40 g masła (dodatkowo, ale nie koniecznie)
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Clafoutis ze skarmelizowanymi jabłkami
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Przekroić na połówki, a te z kolei na cztery części. Na roztopione masło wyłożyć jabłka i smażyć na złotawy kolor przez 5 minut, przy tym mieszając. Dodać cukier brązowy i przez kolejne 5 min. mieszać, aż cukier się rozpuści i masa lekko zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia na kolejne 5 min. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać cukier, lekko rozmącone jajka, mleko, śmietanę i olejek waniliowy. Ja dodałam jeszcze trochę masła. Wszystko dokładnie wymieszać, aby powstało gładkie ciasto. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć jabłka i zalać ciastem. Piec w nagrzanym do ok.180 stopni piekarniku, nie przykrywając ciasta. Czas pieczenia to ok. 50 min. Gotowy clafoutis posypać cukrem pudrem.
Clafoutis ze skarmelizowanymi jabłkami
Etap 1 Jabłka smażyć, zasypać brązowym cukrem.
Clafoutis ze skarmelizowanymi jabłkami
Etap 2 Z podanych składników wymieszać ciasto.
Clafoutis ze skarmelizowanymi jabłkami
Etap 3 Do natłuszczonej formy wyłożyć jabłka.
Clafoutis ze skarmelizowanymi jabłkami
Etap 4 Zalać jabłka przygotowanym ciastem.