Sposób przygotowania:
Clafoutis ze skarmelizowanymi jabłkami
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Przekroić na połówki, a te z kolei na cztery części. Na roztopione masło wyłożyć jabłka i smażyć na złotawy kolor przez 5 minut, przy tym mieszając. Dodać cukier brązowy i przez kolejne 5 min. mieszać, aż cukier się rozpuści i masa lekko zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia na kolejne 5 min. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać cukier, lekko rozmącone jajka, mleko, śmietanę i olejek waniliowy. Ja dodałam jeszcze trochę masła. Wszystko dokładnie wymieszać, aby powstało gładkie ciasto. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć jabłka i zalać ciastem. Piec w nagrzanym do ok.180 stopni piekarniku, nie przykrywając ciasta. Czas pieczenia to ok. 50 min. Gotowy clafoutis posypać cukrem pudrem.
![Clafoutis ze skarmelizowanymi jabłkami Clafoutis ze skarmelizowanymi jabłkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/clafoutis-ze-skarmelizowanymi-jablkami-305128.jpg)
![Clafoutis ze skarmelizowanymi jabłkami Clafoutis ze skarmelizowanymi jabłkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/clafoutis-ze-skarmelizowanymi-jablkami-305129.jpg)
![Clafoutis ze skarmelizowanymi jabłkami Clafoutis ze skarmelizowanymi jabłkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/clafoutis-ze-skarmelizowanymi-jablkami-305130.jpg)
![Clafoutis ze skarmelizowanymi jabłkami Clafoutis ze skarmelizowanymi jabłkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/clafoutis-ze-skarmelizowanymi-jablkami-305131.jpg)