jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Chleb pszenno - żytni na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moim zdaniem taki chlebek na zakwasie jest zdrowszy, a z dodatkami różnych pestek i nasion wzbogaca smaki.

Chleb pszenno - żytni na zakwasie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb pszenno - żytni na zakwasie

składniki na ciasto chlebowe

  • mąka żytnia 150g
  • mąka pszenna 600 g
  • mąka razowa 150 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżka
  • woda 3 szklanki letnia
  • zakwas żytni 10 ml
  • pestki słonecznika 2 łyżki
  • pestki z dyni 2 łyżki
  • siemię lniane 2łyżki
  • bułka tarta do foremki
  • tłuszcz do posmarowania foremki

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno - żytni na zakwasie
Zakwas wyjmujemy dzień wcześniej z lodówki i dokarmiamy mąką żytnią i pszenną po około 2 łyżki i mieszamy dodając wody. Odstawiamy na noc przykryty ściereczką .

Na drugi dzień wsypujemy mąki do miski i pozostałe składniki, dodajemy wodę i zakwas, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny przykryte ściereczką.

Po tym czasie mieszamy i przekładamy do wysmarowanej i posypanej bułką tarą foremki.

Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w 200 stopniach 1 godzinę i 10 minut .

zakwas

Zakwas wyjmujemy dzień wcześniej z lodówki i dokarmiamy mąką żytnią i pszenną po około 2 łyżki i mieszamy dodając wody . Odstawiamy na noc przykryty ściereczką

Cleb pszenno - żytni na zakwasie
Taki chleb jest zdrowy i bez konserwantów

Tagi:

chleb pieczywo