Sposób przygotowania:
Chleb pszenno - żytni na zakwasie
Zakwas wyjmujemy dzień wcześniej z lodówki i dokarmiamy mąką żytnią i pszenną po około 2 łyżki i mieszamy dodając wody. Odstawiamy na noc przykryty ściereczką .
Na drugi dzień wsypujemy mąki do miski i pozostałe składniki, dodajemy wodę i zakwas, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny przykryte ściereczką.
Po tym czasie mieszamy i przekładamy do wysmarowanej i posypanej bułką tarą foremki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w 200 stopniach 1 godzinę i 10 minut .
Na drugi dzień wsypujemy mąki do miski i pozostałe składniki, dodajemy wodę i zakwas, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny przykryte ściereczką.
Po tym czasie mieszamy i przekładamy do wysmarowanej i posypanej bułką tarą foremki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w 200 stopniach 1 godzinę i 10 minut .
zakwas
Zakwas wyjmujemy dzień wcześniej z lodówki i dokarmiamy mąką żytnią i pszenną po około 2 łyżki i mieszamy dodając wody . Odstawiamy na noc przykryty ściereczką