thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Coccoli z sałatką - włoskie inspiracje

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ta potrawa jest prosta - może służyć jako samodzielne danie obiadowe, lunch z sałatką lub przystawka. Nic więcej do szczęścia nie trzeba :)

Coccoli z sałatką - włoskie inspiracje Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Coccoli z sałatką - włoskie inspiracje

 

  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 120 ml esencjonalnego, ciepłego bulionu
  • olej do głębokiego smażenia (Wielkopolski)
  • łyżeczka miękkiego, prawdziwego masła

 

  • sałatka:

 

  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • mozzarella (twardsza)
  • wędzona szynka w cienkich plastrach
  • + pieprz, oliwa, ciemny sos balsamico

 

Sposób przygotowania:

Coccoli z sałatką - włoskie inspiracje
Drożdże wymieszać z ciepłym bulionem, dodać do mąki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić przykryte wilgotna ściereczką do wyrośnięcia (moje zostawiłam na 3 godziny). Z gotowego ciasta wyrobić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego (25 sztuk). Smażyć na złocisto-rumiany kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju - urosną trochę, do wielkości małej moreli. Wyciągać na ręcznik papierowy. Podawać od razu po usmażeniu z sałatką z rukoli, mozzarelli, plastrów szynki i małych, słodkich pomidorów. Tuż przed podaniem sałatkę posypać pieprzem i skropić oliwą wymieszaną z sosem balsamicznym.
Coccoli z sałatką - włoskie inspiracje
Etap 1
Coccoli z sałatką - włoskie inspiracje
Etap 2
Coccoli z sałatką - włoskie inspiracje
Etap 3
Coccoli z sałatką - włoskie inspiracje
Etap 4