pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Książka Kucharska: Smaczne mięsa na Boże Narodzenie

Comber króliczy duszony w sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Comber króliczy duszony w sosie paprykowym podany z gotowanym topinamburem.

Comber króliczy duszony w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Comber króliczy duszony w sosie

 

  • comber króliczy 40 dag
  • papryka czerwona 2
  • boczek wędzony 20 dag
  • cebula 2
  • papryka słodka 1 łyżka
  • papryka ostra ½ łyżeczki
  • bulion 200ml
  • śmietana 18% 200ml
  • mąka pszenna 2 łyżeczki
  • topinambur 10 sztuk
  • smalec do smażenia 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Comber króliczy duszony w sosie

Combry królicze marynujemy w https://gotujmy.pl/marynata-cebulowo-czosnkowa-do-krolika,przepisy,171392.html przez całą noc.


Różowe mięsko kroimy w kawałki. Paprykę czerwoną obieramy i również kroimy w kawałki. Boczek w półpaski, a cebulę w piórka. Na patelni rozpuszczamy smalec. Na gorący wrzucamy boczek. Chwilkę smażymy po czym dodajemy cebulę. Smażymy do zarumienienia. Wtedy patelnię zdejmujemy z ognia, a dodajemy paprykę słodką oraz ostrą. Mieszamy i stawiamy na ogień.


Dodajemy pokrojone combry królicze. Gdy mięso zbieleje wrzucamy paprykę. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem – można z kostki, ja użyłem tego wykonanego wg przepisu https://gotujmy.pl/rosol-z-krolika,przepisy,172128.html. Dusimy kilkanaście minut.


Pod koniec z częścią sosu hartujemy śmietanę. Zahartowaną mieszamy z mąką po czym wlewamy całość do mięsa. Dokładnie mieszamy i chwilę podgrzewamy.


Topinambur obieramy z brudnej skórki. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy podobnie jak ziemniaki. Combry królicze podałem z ugotowanym topinamburem. Smacznego.

Comber króliczy duszony w sosie
Comber króliczy marynuję w aromatycznej miksturze
Comber króliczy duszony w sosie
CEbulę wraz z boczkiem smażymy i przyprawiamy papryką
Comber króliczy duszony w sosie
Dodajemy pokrojony comber i wrzucamy paprykę czerwoną
Comber króliczy duszony w sosie
Na koniec sos zaciągamy śmietaną wymieszaną z mąką