PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Conchiglioni ze szpinakiem i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moja ulubiona zapiekanka makaronowa. Smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za szpinakiem. Polecam!

Conchiglioni ze szpinakiem i mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Conchiglioni ze szpinakiem i mozzarellą

 

  • 300g opakowania makaronu conchinglioni
  • 300g piersi z kurczaka
  • przyprawa uniwersalna
  • 300g szpinaku (małe listki)
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • 200ml śmietanki uht
  • 1 serek topiony śmietankowy długi
  • ser żółty starty – do posypania

Sposób przygotowania:

Conchiglioni ze szpinakiem i mozzarellą
Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą uniwersalna i smażymy na złoto. Następnie dodajemy szpinak i podsmażamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Gdy szpinak już zwiotczeje, dodajemy śmietankę i pokrojony serek topiony. Całość dusimy, cały czas mieszając. Ściągamy z ognia i mieszamy z pokrojoną w kostkę mozzarellą (ja użyłam mini mozzarelli przekrojonych na pół). Ugotowane makaronowe muszle układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie mieszamy je z sosem. Zapiekankę posypujemy startym żółtym serem i chwilę zapiekamy w piekarniku do przyrumienienia.
Conchiglioni ze szpinakiem i mozzarellą
Etap 1 Najpierw przygotowujemy kurczaka.
Conchiglioni ze szpinakiem i mozzarellą
Etap 2 Następnie robimy sos szpinakowo-serowy.
Conchiglioni ze szpinakiem i mozzarellą
Etap 3 Na koniec dodajemy pokrojoną mozzarellę.
Conchiglioni ze szpinakiem i mozzarellą
Etap 4 Całość mieszamy z makaronem muszle.