2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Cordero Con Grisante

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jednogarnkowe danie słynne w hiszpańskiej kuchni, z mięsa jagnięcego które teraz jest już praktycznie rarytasem, pyszne, pożywne, zastąpi cały dwudaniowy obiad.

Cordero Con Grisante Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cordero Con Grisante

 

  • 1,2 kg mięsa jagnięcego-udziec bez kości
  • 450 g zupy fasolowej Hortex
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 15 dag kiełbasy chorizo Vela
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka delikatnej musztardy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Przyprawy:
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól morska o smaku
  • kilka kropel zielonego tabasco do smaku

Sposób przygotowania:

Cordero Con Grisante
Jagnięcinę zalać zimnym mlekiem odstawić na 2 godziny do lodówki-dzięki temu pozbędziemy się specyficznego zapachu mięsa,po upływie tego czasu mięso płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy w kostkę oprószamy słodką i ostrą papryką,dodajemy zmiażdżony czosnek oraz pokrojoną cebulę przesmażamy na suchej patelni, przekładamy do garnka zalewamy około 1/2 litra wody i dusimy pod przykryciem około 40 minut na wolnym ogniu, po tym czasie dolewamy kolejne 1/2 litra wody, wrzucamy mieszankę zupy fasolowej doprawiamy przyprawami z saszetki dołączonej do zupy, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy 15 minut, dolewając w między czasie czerwone wino, doprawiamy musztardą oraz sosem tabasco, solą, dodajemy kiełbasę chorizo.Z mąki i małej ilości zimnej wody robimy zawiesinę i zagęszczamy danie.Chwilę całość gotujemy. Podajemy gorące. Życzę smacznego!
Cordero Con Grisante
Mięso jagnięce moczymy w mleku następnie kroimy
Cordero Con Grisante
Obsmażamy mięso z papryką dusimy z mieszanką Hortex
Cordero Con Grisante
Zapraszam na wspaniały pożywny i pikantny obiad!