bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Cordon bleu z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Klasyka kuchni francuskiej niestety zamiast cielęciny jest drób.

Cordon bleu z kurczaka

Składniki:

Cordon bleu z kurczaka

 

  • 4 piersi z kurczaka
  • plasterki sera lazur ( dla nielubiacych moze byc zwykły gouda lub ementaler)
  • plastry szynki cienko pokrojonej
  • musztarda (ja dałam sarepską)
  • sól
  • pieprz
  • tymianek otarty
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej

Sposób przygotowania:

Cordon bleu z kurczaka
Piersi rozklepac delikatnei na szeroki płat (ja robie to poprzez folie spozywcza). Oprószyc sola i pieprzem i tymiankiem. Odstawic na godzinę. Posmarowac musztarda, połozyc plaster sera, na to szynkę, złożyc na pól lub zwinąc w rulon, obtoczyc w mące, jajku i bułce tartej. Rozgrzac olej usmażyć na rumiano. .