SUPERPRZEPIS

Corn dogi w stylu amerykańskim

  • 3
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 320
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Corn dogi w stylu amerykańskim Więcej zdjęć (2)

Corn dogi to popularne w Stanach Zjednoczonych parówki w cieście kukurydzianym. Idealnie smakują z zestawem surówek lub ulubionym sosem.

Składniki:

Corn dogi w stylu amerykańskim

 

  • 7 parówek

Ciasto:

Ponadto:

  • mąka pszenna do obtoczenia parówek
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Corn dogi w stylu amerykańskim

Ciasto:

Corn dogi w stylu amerykańskim
Ciasto powinno być gęste, ale lejące się.

Wszystkie składniki suche wymieszać w wysokim naczyniu. Wbić jajko i mieszając - powoli dolewać mleko. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję i być gęste, ale lejące się.

Parówki:

Corn dogi w stylu amerykańskim
Patyczki do szaszłyków można sobie skrócić.

Kiełbaski (ja przecięłam je na pół) nadziać na patyczki do szaszłyków, a następnie obtoczyć w mące i dokładnie w cieście kukurydzianym. Nadmiar ciasta ostrożnie strząchnąć.

Smażenie:

Corn dogi w stylu amerykańskim
Corn dogi odsączyć na ręczniku kuchennym.

Corn dogi smażyć po kilka sztuk na mocno rozgrzanym oleju. Powinny być zarumienione. Parówki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.