czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Crostata z dżemem i owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Rodzina je uwielbia! Nie jest mocno słodkie, idealne gdy jest jeszcze ciepłe;)

Crostata z dżemem i owocami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Crostata z dżemem i owocami

 

 

  • Dodatkowo:
  • 5 jabłek,
  • 2 łyżki cukru,
  • słoik powideł śliwkowych,
  • cukier puder trzcinowy do oprószenia.

Sposób przygotowania:

Crostata z dżemem i owocami
1. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli oraz masło. Posiekać nożem, dodać zimną wodę, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki. 3/4 ciasta wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 20cm. Nakłuć widelcem. Piec około 20-25minut w temp. 180st. 2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody, zasypać cukrem. Dusić około 20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Lekko przestudzić i wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód. Posmarować dokładnie powidłami. Z reszty ciasta utoczyć wałeczki, ułożyć na wierzchu ciasta tworząc kratkę. Piec około 15-20minut w temp. 180st. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Crostata z dżemem i owocami
Zagnieśc ciasto, owinąc w folię i schłodzić
Crostata z dżemem i owocami
3/4 ciasta wylepić dno i boki formy na tartę