Gosia123

Gosia123

Kucharz
[Przepisów: 10]

Tarta z mirabelkami i bezą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mirabelki bardzo lubiane w naszej rodzinie. Dziś proponuję pyszną tartę z mirabelkami i lekką bezą.

Tarta z mirabelkami i bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z mirabelkami i bezą

 

  • Na ciasto
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 3/4 kostki zimnego masła (u mnie kostka miała 200g)
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 0,5 kg mirabelek żółtych lub czerwonych
  • 1 galaretka cytrynowa
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżki powideł śliwkowych

 

  • Beza:
  • 3 białka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Tarta z mirabelkami i bezą
Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli,wymieszać. Dodać jajka oraz masło. Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Mirabelki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Mirabelki zasypać galaretką oraz szczyptą cynamonu, wymieszać. Formę na tartę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wylepić ciastem, po nakłuwać widelcem. Spód podpiec 20 min w temp. 180*C Białka lekko ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodawać po jednej łyżce cukru pudru, ubijać tak długo aż piana stanie się sztywna i lśniąca, Gorący spód tarty wysmarować powidłami śliwkowymi, wysypać przygotowane mirabelki. Gotową pianę z białek włożyć do szprycy i przyozdobić nią tartę. Tartę wstawić do piekarnika i piec ok. 35 min w temp. 140*C. Upieczoną tartę wystudzić. Smacznego!
Tarta z mirabelkami i bezą
przygotowanie ciasta
Tarta z mirabelkami i bezą
przygotowanie nadzienia
Tarta z mirabelkami i bezą
tarta gotowa do wypieku
Tarta z mirabelkami i bezą
Smacznego!