Sposób przygotowania:
Tarta z mirabelkami i bezą
Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli,wymieszać. Dodać jajka oraz masło. Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Mirabelki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Mirabelki zasypać galaretką oraz szczyptą cynamonu, wymieszać. Formę na tartę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wylepić ciastem, po nakłuwać widelcem. Spód podpiec 20 min w temp. 180*C Białka lekko ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodawać po jednej łyżce cukru pudru, ubijać tak długo aż piana stanie się sztywna i lśniąca, Gorący spód tarty wysmarować powidłami śliwkowymi, wysypać przygotowane mirabelki. Gotową pianę z białek włożyć do szprycy i przyozdobić nią tartę. Tartę wstawić do piekarnika i piec ok. 35 min w temp. 140*C. Upieczoną tartę wystudzić. Smacznego!
MagdaMM
Gosia123
Było pysznie :)) Dzięki i Pozdrawiam :)