Crusty Hard Rolls

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne i oryginalne bułeczki.Przyjemnie się z nimi pracuje, pięknie rosną i wyglądają niecodziennie.

Crusty Hard Rolls

Składniki:

Crusty Hard Rolls

 

  • Składniki :
  • (na około 20 bułeczek)
  • 780 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)
  • 500 g letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania
  • kilka łyżek maku do posypania

 

Sposób przygotowania:

Crusty Hard Rolls
Przygotowanie: Najpierw należy przygotować rozczyn z 260 gramów mąki, letniej wody, cukru i świeżych drożdży. Wszystko dokładnie wymieszać w misce i zostawić w cieple na 15 minut. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę mąki, sól i wyrobić elastyczne ciasto,zostawić na 1 godzinę.Gotowe ciasto podzielić na 20 części.Pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie z każdej części ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć je na naoliwionej blaszce i pozwolić im wyrastać przez 30 minut pod przykryciem. Przed włożeniem do piekarnika bułki należy posmarować  roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać makiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem.Piec w temperaturze 200'przez 20-25 minut.