eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Cukinia Eli z krewetkami i serem mozzarella

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam cukinię faszerowaną krewetkami indyjskimi, serem mozzarella w mini kulkach i pomidorkami.

Cukinia Eli z krewetkami i serem mozzarella

Składniki:

Cukinia Eli z krewetkami i serem mozzarella

cukinia

krewetki

  • 200 g mrożonych krewetek indyjskich
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

pozostałe składniki

  • 150 g sera mozzarella w mini kulkach
  • pomidorki papryczkowe

Sposób przygotowania:

Cukinia Eli z krewetkami i serem mozzarella

przygotowanie krewetek

Cukinia Eli z krewetkami i serem mozzarella
krewetki odmrozić. Resztę składników pokroić..

Krewetki odmrozić i osuszyć. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić. Czosnek obrać z łupinek i pokroić w kosteczkę. Z papryczki chili usunąć nasiona i pokroić miąższ.

przygotowanie krewetek cd

Cukinia Eli z krewetkami i serem mozzarella
krewetki usmażyć na maśle z czosnkiem, papryczką i wymieszać z natką. przygotować pozostałe składniki.

Na patelni roztopić masło. Dodać czosnek, papryczkę chili, doprawić solą, pieprzem i chwilę razem smażyć. Zdjąć krewetki z ognia, dodać natkę pietruszki i wymieszać. Pomidorki opłukać, osuszyć i pokroić. Mozzarellę odsączyć.

przygotowanie cukinii

Cukinia Eli z krewetkami i serem mozzarella
Z opłukanej i osuszonej cukinii wydrążyć środki.

Cukinie opłukać, osuszyć i wydrążyć miąższ ze środka.

przygotowanie cukinii cdellę i pomidorki papryczkowe.

Cukinia Eli z krewetkami i serem mozzarella
Faszerowane cukinie zapiekać przez 30 minut w 180 stopniach C.

Część miąższu z cukinii pokroić w kostkę i ułożyć w cukiniach. Dołożyć krewetki z dodatkami, mozzarellę i pomidorki papryczkowe. Cukinie włożyć do naczynia do zapiekania. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i zapiekać cukinie przez 30 minut.

Smacznego!