PannaAmatorka

PannaAmatorka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Cukinia faszerowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna faszerowana cukinia ryżem i kurczakiem. Niskokaloryczne danie, które zadowoli każde podniebienie :)

Cukinia faszerowana

Składniki:

Cukinia faszerowana

 

  • 1 cukinia
  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu brązowego
  • 2 polędwiczki drobiowe (lub 200 g filetu)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 korzeń pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

 

  • Sos:
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • garść natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana
Cukinie przekroić na pół i wydrążyć środek formując "łódeczki" o grubości minimum 0,5 cm. Oprószyć solą i odstawić na kilkanaście minut. W tym czasie pokroić cebulę w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oliwy dodając szczyptę soli. Polędwiczki pokroić w drobną kosteczkę lub zmielić w maszynce o grubych oczkach. Podsmażyć razem z cebulką. Dodać ugotowany ryż. Pokroić w drobną kostkę wydrążony środek cukini. Pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na najmniejszych oczkach. Można również zetrzeć na większych, ale wtedy należy dodać pietruszkę przed cukinią. Gdy cukinia się podsmaży doprawić powstały farsz do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić do ostygnięcia. Połówki cukini odsączyć z wody, wytrzeć ręcznikiem papierowym. Posmarować łyżką oliwy cukinię od wewnątrz i zewnątrz. Jeszcze raz delikatnie oprószyć solą i pieprzem.Włożyć do nagrzanego piekarnika na funkcję grilla na ok 7-10 min. Po tym czasie faszerować połówki cukini i piec w rozgrzanym do 170'C piekarniku przez 20 minut. Składniki sosu połączyć ze sobą, czosnek najlepiej zetrzeć na tarce. Po wyciągnięciu z pieca polać sosem i podawać gorące

Tagi:

ryż sosy cukinia