luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Tanie dania w sezonie letnim

Cukinia faszerowana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna potrawa sezonowa - polecam

Cukinia faszerowana

Składniki:

Cukinia faszerowana

 

  • 2 nieduże młode cukinie
  • ½ kg mięsa mielonego
  • pół cebuli
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • sól pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana
Cukinie przeciąć na kawałki dekoracyjnie jak na zdjęciu lub wzdłuż, wydrążyć w obu przypadkach łyżką miąższ i nasiona ( nie wyrzucać ) mięso mielone przysmażyć z cebulką ... dodać posiekane środki cukinii poddusić z przyprawami zdjąć z ognia .. dodać natkę pietruszki wymieszać i napełnić cukinki posypać startym żółtym serem ułożyć w natłuszczonej brytwance ( wystarczy zwilżyć oliwą ) zapiekać 30- 40 min w temp ok 160° C