Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami
Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą, następnie zalać ok. 2 szklankami wody, posolić i ugotować, aż wchłonie całą wodę – ok. 15 min. Cukinie umyć, odciąć końcówki, przeciąć wzdłuż i wydrążyć łyżeczką. Cebulę, czosnek, papryki oraz pomidora pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę, czosnek, gdy się zeszklą dodać pokrojoną paprykę i smażyć kilka minut mieszając. Można podlać ok. ¼ szklanki wody, odparować. Gdy warzywa zmiękną doprawić i dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać składniki z kaszą i spróbować czy należy jeszcze doprawić. Każdą połówkę nadziać farszem, ułożyć w formie. Można podlać odrobiną wody, przykryć folią. Piec ok. 30 min. w 180st. C aż cukinia zmięknie.