eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Faszerowane zielone kule Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Cukinie w kształcie kuli w sam raz do faszerowania. Pyszny farsz z kaszy jaglanej z dodatkiem miąższu z cukinii,pomidora i pora.

Faszerowane zielone kule Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane zielone kule Eli

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane zielone kule Eli
Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem i gotować w 2/3 szklanki osolonej gorącej wody przez 20 minut. Cukinie umyć i odciąć czapeczki. Wydrążyć cukinie i 1/3 miąższu posiekać i odcisnąć wodę. Resztę miąższu zachować. Pomidor umyć,osuszyć i pokroić w kosteczkę. Koperek i natkę pietruszki umyć,osuszyć i posiekać. Do miski wsypać kaszę jaglaną i ostudzić. Do kaszy dodać mięso,miąższ cukinii,pomidor,por,koperek,natkę pietruszki,jajko,sól,pieprz,przyprawę do grilla,czosnek granulowany i wymieszać. Farszem nadziać wydrążone cukinie i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos. Do 1 litra wody dodać koncentrat,paprykę słodką,czosnek granulowany,paprykę ostrą,cebulkę suszoną,sól i wymieszać. Sosem zalać cukinie i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 50 minut. Gotowe cukinie wyjąć z naczynia żaroodpornego i zlać sos do rondla. Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i zagotować. Cukinie podawać z sosem. Smacznego!
Faszerowane zielone kule Eli
Cukinie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Faszerowane zielone kule Eli
Cukinie umyć i odciąć czapeczki i wydrążyć miąższ.
Faszerowane zielone kule Eli
Do kaszy dodać mięso,miąższ cukinii,pomidor,por,koperek,natkę pietruszki,jajko,sól,pieprz,przyprawę do grilla,czosnek granulowany i wymieszać.
Faszerowane zielone kule Eli
Farszem nadziać wydrążone cukinie i ułożyć w naczyniu żaroodpornym zalać sosem.