Sposób przygotowania:
Faszerowane zielone kule Eli
Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem i gotować w 2/3 szklanki osolonej gorącej wody przez 20 minut. Cukinie umyć i odciąć czapeczki. Wydrążyć cukinie i 1/3 miąższu posiekać i odcisnąć wodę. Resztę miąższu zachować. Pomidor umyć,osuszyć i pokroić w kosteczkę. Koperek i natkę pietruszki umyć,osuszyć i posiekać. Do miski wsypać kaszę jaglaną i ostudzić. Do kaszy dodać mięso,miąższ cukinii,pomidor,por,koperek,natkę pietruszki,jajko,sól,pieprz,przyprawę do grilla,czosnek granulowany i wymieszać. Farszem nadziać wydrążone cukinie i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos. Do 1 litra wody dodać koncentrat,paprykę słodką,czosnek granulowany,paprykę ostrą,cebulkę suszoną,sól i wymieszać. Sosem zalać cukinie i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 50 minut. Gotowe cukinie wyjąć z naczynia żaroodpornego i zlać sos do rondla. Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i zagotować. Cukinie podawać z sosem. Smacznego!