Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Cukinia faszerowana kus-kusem z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Cukinia z przepysznym farszem z kaszy kuskus, tuńczyka i z suszonym pomidorów. Samo zdrowie na talerzu.

Cukinia faszerowana kus-kusem z tuńczykiem

Składniki:

Cukinia faszerowana kus-kusem z tuńczykiem

 

  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • puszka tuńczyka (u mnie 130 g po wyciągnięciu z zalewy),
  • pół szklanki kaszy kuskus,
  • 1 zielona papryka,
  • słoik suszonych pomidorów,
  • kulka mozzarelli (125g).

sos

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana kus-kusem z tuńczykiem
Cukinie przekrawamy wzdłuż tak, żeby powstały 4 porcje. Wydrążamy środki. Opruszamy solą i pieprzem.

Kaszę kus-kus gotujemy tak jak jest w przepisie na opakowaniu. Paprykę i suszone pomidory kroimy w kostkę. Mieszamy z kaszą, rozdrobnionym tuńczykiem. Składniki sosu mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z nadzieniem. Napełniamy cukinię.

Mozarellę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Posypujemy cukinię. Zapiekamy w naczyniu wysmarowanym tłuszczem w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut.

Tagi:

cukinia