Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana mięsem, kaszą i warzywami
Kaszę perłową ugotować w osolonej wodzie, osączyć. Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekany por i czosnek, dodać mielone mięso, smażyć przez kilka minut. Na drugą patelnię wlać łyżkę oliwy i podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę. Połączyć z mięsem, wsypać kaszę, dodać przecier pomidorowy, suszone oregano. Doprawić do smaku kolorowym pieprzem, solą i sosem sojowym, wymieszać.
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli, włożyć cukinię i blanszować około 5-6 minut. Następnie przelać zimną wodą, ułożyć na blaszce, oprószyć pieprzem.
Napełnić przygotowanym farszem, ułożyć pokrojony żółty ser, wlać odrobinę wody, przykryć folią aluminiową, włożyć do nagrzanego piekarnika.
Zapiekać w temp 180 stopni około 15-20 minut. Podawać z ketchupem lub sosem pomidorowym.
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli, włożyć cukinię i blanszować około 5-6 minut. Następnie przelać zimną wodą, ułożyć na blaszce, oprószyć pieprzem.
Napełnić przygotowanym farszem, ułożyć pokrojony żółty ser, wlać odrobinę wody, przykryć folią aluminiową, włożyć do nagrzanego piekarnika.
Zapiekać w temp 180 stopni około 15-20 minut. Podawać z ketchupem lub sosem pomidorowym.