Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Cukinia faszerowana mięsem, kaszą i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Cukinia faszerowana mięsem, kaszą perłową i warzywami to bardzo smaczne danie obiadowe lub przekąska.

Cukinia faszerowana mięsem, kaszą i warzywami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Cukinia faszerowana mięsem, kaszą i warzywami

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana mięsem, kaszą i warzywami
Kaszę perłową ugotować w osolonej wodzie, osączyć. Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekany por i czosnek, dodać mielone mięso, smażyć przez kilka minut. Na drugą patelnię wlać łyżkę oliwy i podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę. Połączyć z mięsem, wsypać kaszę, dodać przecier pomidorowy, suszone oregano. Doprawić do smaku kolorowym pieprzem, solą i sosem sojowym, wymieszać.

Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli, włożyć cukinię i blanszować około 5-6 minut. Następnie przelać zimną wodą, ułożyć na blaszce, oprószyć pieprzem.

Napełnić przygotowanym farszem, ułożyć pokrojony żółty ser, wlać odrobinę wody, przykryć folią aluminiową, włożyć do nagrzanego piekarnika.

Zapiekać w temp 180 stopni około 15-20 minut. Podawać z ketchupem lub sosem pomidorowym.
Cukinia faszerowana mięsem, kaszą i warzywami
Na oliwie podsmażyć posiekany por i mielone mięso.
Cukinia faszerowana mięsem, kaszą i warzywami
Na drugiej patelni poddusić pokrojoną w kostkę paprykę.
Cukinia faszerowana mięsem, kaszą i warzywami
Mięso połączyć z papryką, kaszą i koncentratem.
Cukinia faszerowana mięsem, kaszą i warzywami
Farsz doprawić do smaku, napełnić blanszowane cukinie
Cukinia faszerowana mięsem, kaszą i warzywami
Ułożyć pokrojony żółty ser i włozyć do nagrzanego piekarnika.