Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cukinia to smaczne warzywo jeszcze za mało doceniane. Cukinie można faszerować mięsem, warzywami lub grzybami. Cukinia faszerowana mięsem to smaczne i sycące danie.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Składniki:

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Przygotowanie cukinii

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Cukinie pokrojone z wydrążonym środkiem.

Cukinie umyć pod bieżącą wodą, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środki.

Przygotowanie pomidorów

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Obrane i pokrojone w drobną kostkę pomidory

Pomidory wypłukać, sparzyć i ściąnąć skórkę a następnie pokroić w drobną kostkę

Przygotowanie mięsa

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Mięso z cebulą podsmażone na niewielkiej ilości tłuszczu

Mięso z łopatki zmielić lub kupić mielone. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć cebulę na tłuszczu, dodać zmielone mięso i podsmażyć

Przygotowanir farszu

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Sos mięso-pomidorowy do napełnienia cukinii

Paprykę opłukać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Dodać pokrojone pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na wolnym ogniu aż płyn się zredukuje i zgęstnieje

Faszerowanie cukinii

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Połówki cukinii napłnione farszem mięsnym

Połówki cukinii napełnić farszem, na wierzch rozłożyć kawałki sera.

Podsmażanie cukinii

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Upieczone cukinie z nadzieniem

Cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut