Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana mięsem i ryżem
Umyte i osuszone cukinie kroję wzdłuż na pół, małą łyżeczką usuwam nasiona. Wydrążony miąższ odkładam na bok, będzie mi potrzebny do farszu. Połówki cukinii posypuję solą i pieprzem, smaruję oliwą.Cebulę kroję w drobną kosteczkę, smażę na łyżce oliwy, dodaję posiekany czosnek, a po chwili zmielone mięso i dalej smażę, mieszając od czasu do czasu. Do smażącego się mięsa dodaję pokrojony miąższ cukinii, wlewam bulion i zagotowuję. Duszę mięso pod przykryciem do miękkości. Pod koniec zdejmuję pokrywkę i smażę, aż prawie cały płyn wyparuje. Wyłączam gaz, dodaję ugotowany wcześniej ryż i suszone pomidory w płatkach. Doprawiam do smaku tymiankiem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą, całość dokładnie mieszam. Farszem zapełniam wgłębienia w cukinii i układam je w wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20 minut, aż cukinia będzie miękka. Podaję posypaną posiekaną natką pietruszki.