anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Cukinia faszerowana mięsem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tradycyjna faszerowana mięsem cukinia dzięki dodatkowi suszonych pomidorów w płatkach nabiera zupełnie nowego smaku.

Cukinia faszerowana mięsem i ryżem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cukinia faszerowana mięsem i ryżem

 

  • cukinia - 2 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • łopatka wieprzowa - 300 g
  • ugotowany ryż basmati - 3 łyżki
  • bulion - ½ szk.
  • czosnek posiekany - 1 ząbek
  • oliwa - 2 łyżki
  • suszone pomidory w płatkach - 2 łyżki
  • tymianek - 1 łyżeczka
  • sól morska - do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony - do smaku

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana mięsem i ryżem
Umyte i osuszone cukinie kroję wzdłuż na pół, małą łyżeczką usuwam nasiona. Wydrążony miąższ odkładam na bok, będzie mi potrzebny do farszu. Połówki cukinii posypuję solą i pieprzem, smaruję oliwą.Cebulę kroję w drobną kosteczkę, smażę na łyżce oliwy, dodaję posiekany czosnek, a po chwili zmielone mięso i dalej smażę, mieszając od czasu do czasu. Do smażącego się mięsa dodaję pokrojony miąższ cukinii, wlewam bulion i zagotowuję. Duszę mięso pod przykryciem do miękkości. Pod koniec zdejmuję pokrywkę i smażę, aż prawie cały płyn wyparuje. Wyłączam gaz, dodaję ugotowany wcześniej ryż i suszone pomidory w płatkach. Doprawiam do smaku tymiankiem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą, całość dokładnie mieszam. Farszem zapełniam wgłębienia w cukinii i układam je w wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20 minut, aż cukinia będzie miękka. Podaję posypaną posiekaną natką pietruszki.
Cukinia faszerowana mięsem i ryżem
Umyte i osuszone cukinie kroję wzdłuż na pół, małą łyżeczką usuwam nasiona.
Cukinia faszerowana mięsem i ryżem
Farszem mięsnym zapełniam wgłębienia w cukinii.
Cukinia faszerowana mięsem i ryżem
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20 minut, aż cukinia będzie miękka.

Tagi:

ryż cukinia