monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Faszerowane cukinie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 5

To moje pierwsze takie faszerowane cukinie ale na pewno nie ostatnie bo są po prostu przepyszne, zapraszam:)

Faszerowane cukinie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane cukinie

 

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 marchewka
  • 100 g pora
  • 100 g piersi z indyka
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 10 g sera wędzonego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Sól do smaku
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane cukinie
Cukinię umyć i osuszyć. Rozkroić na pół i łyżeczką wydrążyć miąższ. Oprószyć solą i tymiankiem. Indyka pokroić w małą kostkę. Por pokroić w cienkie krążki. Skrobaczką do warzyw marchewkę pokroić na cieniutkie paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić indyka. Podsmażyć 5 minut i dodać warzywa. Podlać 2-3 łyżkami i dusić kolejne 5 minut. Doprawić do smaku solą. Zdjąć z ognia. Zawartość patelni przełożyć na połówki cukinii. Ser pokroić w malutką kostkę i wymieszać z koncentratem. Rozsmarować na wierzchu każdej z połówek cukinii. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 20-25 minut. Smacznego!
Faszerowane cukinie
por pokroić w cienkie krążki a marchewkę paseczki skrobaczką
Faszerowane cukinie
cukinię rozkroić na pół wydrążyć i przyprawić
Faszerowane cukinie
koncentrat wymieszać z serem wędzonym
Faszerowane cukinie
cukinię nafaszerować i posmarować koncentratem