Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Cukinia faszerowana - po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Niezwykle sycący i smaczny obiad!

Cukinia faszerowana - po meksykańsku

Składniki:

Cukinia faszerowana - po meksykańsku

 

  • SKŁADNIKI:

 

  • ( 4 porcje )

 

 

  • mięso mielone - 400 g

 

 

 

 

  • kukurydza - 100 g

 

  • cebula - 1 szt

 

  • koncentrat pomidorowy - 50 g

 

 

  • ser cheddar - 100 g

 

  • sól , pieprz , chili

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana - po meksykańsku
Cukinie oczyszczamy , kroimy wzdłuż na pół , środek wydrążamy za pomocą łyżeczki. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Mieszamy z mięsem mielonym ( u mnie zmielona łopatka ). Dodajemy jajko i drobno posiekaną cebulę podsmażoną wcześniej na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę. Doprawiamy solą , pieprzem , chili i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i bardzo dokładnie mieszamy , a następnie faszerujemy wydrążone cukinie. Przekładamy na blachę / lub do dużej naczynia żaroodpornego ( możemy dodatkowo podlać bulionem ) Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut. Serem posypujemy dopiero ok. 10 minut przed końcem pieczenia. * Jeśli zobaczymy , że cukinie za bardzo się spiekają przykryjmy j folią aluminiową. Podajemy gorące!